De Frankelandgroep organiseert iedere laatste dinsdag van de maand een Roze Salon. Een gezellige plek voor senioren met diverse seksuele geaardheden, zoals lesbisch, homo-, bi-, of transgender. Bezoekers kunnen op een ontspannen manier ervaringen delen en met elkaar in gesprek gaan.

Roze Salon

Roze Salon - FrankelandgroepDe Frankelandgroep organiseert iedere laatste dinsdag van de maand een Roze Salon. De Roze Salon is een gezellige plek voor senioren met diverse seksuele geaardheden, zoals lesbisch, homo-, bi-, of transgender (LHBT). Daarnaast biedt de Roze Salon een gevarieerd programma met wisselende thema’s. Onder het genot van een kopje koffie, thee of een drankje kunt u in gesprek gaan en onderling ervaringen uitwisselen rondom het thema van die dag.

 

Zowel onze bewoners en cliënten in de thuissituatie, als ook senioren uit Schiedam en Vlaardingen zijn van harte uitgenodigd om bij de Roze Salon aanwezig te zijn. De toegang is vrij en vooraf aanmelden is niet nodig. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening.

 

Locatie

De Roze Salon vindt plaats in de Wintertuin van locatie Frankeland. Bezoekers kunnen zich desgewenst melden bij de receptie en worden dan opgevangen door een van onze medewerkers.

 

Agenda

De Roze Salon vindt plaats op iedere laatste dinsdag van de maand, van 15.00 tot 17.00 uur. In 2018 is de Roze Salon op onderstaande data geopend:

 

 • 30 januari 2018 – thema: geluk
  De eerste Roze Salon van het jaar staat in het teken van geluk. Wendy de Rijk, manager bij DOCK Schiedam, zal deze middag begeleiden en deelt graag haar wetenschappelijke en praktische ervaring met u. Wat betekent geluk voor u? Wordt u gelukkig van een zonnetje tussen de buien door of van het laatste pak favoriete koekjes in de supermarkt? Of zit geluk voor u voornamelijk in gezondheid, liefde, zingeving en jezelf kunnen zijn. Kunnen mensen die nog wensen of verlangens hebben of die niet gezond zijn, zich toch gelukkig voelen? En kunnen we hierin nog iets van elkaar leren?
 •  

 • 27 februari 2018 – thema: liefde
  Deze middag staat in het teken van liefde en wordt begeleid door Cindy Plomp. Cindy is columnist en inmiddels 14 jaar werkzaam als verzorgende in Frankeland. Eerder schreef zij over het thema liefde in Frankelandgroep Nieuws. Wat zijn toch liefde, verliefdheid en passie en wat betekent dit voor u? Is het mogelijk om zonder liefdespartner genoeg te hebben aan andere vormen van liefde? Bijvoorbeeld liefde voor familie en vrienden, liefde voor een land, een voetbalclub, een God of een hobby. Bestaat onvoorwaardelijke liefde wel? Voeding, kleding en huisvesting zijn het eerste waar we aan denken bij eerste levensbehoeften van de mens. Hoort liefde daar niet gewoon bij?
 •  

 • 27 maart 2018, van 13:30 - 16:00 uur (let op: afwijkende tijd!)
  Schiedam is de stad met de hoogste klassieke windmolens ter wereld. Met zijn 42,5 meter (inclusief wieken zelfs 55 meter) is molen de Nolet de hoogste van de zes Schiedamse molens. De Nolet dankt zijn naam aan de familie Nolet en zet windkracht om in energie ten behoeve van de gelijknamige distilleerderij. De distilleerderij is vanaf 1691 volledig in familiehanden en is voornamelijk bekend van Ketel 1 jenever. Inmiddels is de familie Nolet zelfs succesvol op de Amerikaanse markt met Ketel One Vodka. Hoe doen ze dat toch? Dat kunt u gaan bekijken tijdens De Nolet Tour. U wordt ontvangen in de stellingmolen en krijgt te horen en te zien hoe het allemaal begon en waarom Ketel 1 iets is om niet alleen als Schiedammer, maar als Nederlander trots op te zijn.

 • 24 april 2018 – thema: eenzaamheid
  Eenzaamheid, hoe ontstaat het en is er iets aan te doen? Annouk Nagelhout is activiteitenbegeleider in Frankeland en zal deze middag begeleiden. Mensen die eenzaamheid ervaren, kunnen last hebben van logische, maar belemmerende gedachten. Het kan helpen wanneer u weet dat u niet de enige bent die zich van tijd tot tijd eenzaam voelt. Misschien komt u mensen tegen waarmee u zich verbonden voelt vanwege gelijke interesses, of gelijke ervaringen. Of wellicht heeft u tips voor anderen die zich eenzaam voelen en op zoek zijn naar verbondenheid.

 • 29 mei 2018 – thema: netwerkversterking
  Het thema van deze Roze Salon sluit mooi aan bij de eerder behandelde thema’s geluk, liefde en eenzaamheid, maar ook bij toekomstige thema’s als zingeving. Matthijs Lokerse, maatschappelijk werker bij de Frankelandgroep, gaat deze middag in op het versterken van uw netwerk. Dit kunnen familie of buren zijn, maar ook vrienden, geloofsgenoten, kennissen, óf mensen die u leert kennen bij de Roze Salon. Soms weten mensen niet eens dat zij een netwerk hebben, of zij vinden het vervelend een beroep op hen te doen. Wie bevindt zich in uw netwerk en wat betekent dit in de praktijk? Is het nodig uw netwerk te versterken en hoe doet u dat? Matthijs heeft ruime ervaring op het gebied van sociale gedragingen en het hebben of ontbreken van een netwerk bij anderen. Hij geeft u tips over contact maken met anderen en het inzetten en/of versterken van uw netwerk.

 • 26 juni 2018 / 31 juli 2018
  In verband met de vakantieperiode zullen de Roze Salons in juni en juli niet in het teken staan van een specifiek thema. Halverwege het jaar is een uitgelezen moment om te evalueren of u iets heeft gehad aan de eerder besproken thema’s. Misschien heeft u zelf een onderwerp dat u zou willen bespreken, of bent u benieuwd naar de verhalen of ervaringen van anderen. Wij nodigen u van harte uit om ook tijdens de vakantieperiode onder het genot van koffie, thee of een ander drankje met elkaar in gesprek te gaan over thema’s, alledaagse dingen en wat u zoal bezighoudt.

 • 28 augustus 2018 – thema: zingeving
  Zin geven aan het leven is voor iedereen persoonlijk en gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Voor veel mensen speelt de kerk een belangrijke rol in het leven. Door de manier waarop zij geschriften en religieuze diensten interpreteren, kunnen sommigen hun geaardheid zien als een zonde... en dat is zonde! Niet iedereen die op zoek is naar zingeving hangt een geloof aan. Of misschien zijn er mensen die zich aangetrokken voelen tot een bepaald geloof, maar het idee hebben dat zij niet welkom zijn. Gaan religie en LHBT samen? Voor levensbeschouwende begeleiding en ethisch advies bent u altijd welkom bij Jel van Geffen, geestelijk verzorger van de Frankelandgroep. Zo ook deze middag. Jel zal deze middag begeleiden voor een ieder die op zoek is naar zingeving.

 • 25 september 2018 – thema: gezonde leefstijl
  Ouder worden gaat vanzelf, maar gezond oud worden is afhankelijk van meerdere factoren. Naast een goede hygiëne en medische zorg, zijn onder andere voldoende bewegen en gezonde voeding van groot belang. Maar wat is voldoende beweging? En wat valt er te verbeteren op het gebied van voeding? Binnen de Frankelandgroep werken mensen die zich met deze vraagstukken bezighouden. Deze middag kunt u bij hen terecht voor advies, praktische informatie en tips op het gebied van een gezondere leefstijl.

 • 30 oktober 2018 – thema: diversiteit
  Leeftijd, etniciteit, geslacht, huidskleur, geaardheid, religie, overtuiging en opleidingsniveau zijn een aantal voorbeelden van waarin mensen van elkaar kunnen verschillen. Mensen trekken vaak naar anderen die op hen lijken. Dezelfde normen en waarden of ervaringen vergemakkelijken de communicatie. Daarnaast zijn mensen erg geneigd om verschillen uit te vergroten en mensen met een andere achtergrond daarmee op voorhand af te stoten. Terwijl het juist zo waardevol is om te kijken naar de gelijkenissen. Afrikaanse moeders houden net zo van hun kinderen als Europese moeders. Homoseksuele mensen zijn net zo goed op zoek naar liefde als heteroseksuele mensen. Erika van Driessen - Hoogland, woonachtig in de Liduinahof, zal deze middag spreken over het omgaan met en de zin en onzin van diversiteit.

 • 27 november 2018, van 17:30 - 20:00 uur (let op: afwijkende tijd!)
  U bent van harte welkom bij de jaarafsluiting van de Roze Salon. Tijdens een sfeervol en gezellig diner kunnen we terugkijken op een hopelijk succesvol jaar, waarin mogelijk nieuwe vriendschappen zijn ontstaan en waarin u de middagen van de Roze Salon als prettig, waardevol en voor herhaling vatbaar heeft ervaren. Voor het diner vragen we een bijdrage van 15 euro per persoon.

Contact

Matthijs Lokerse

maatschappelijk werker

010 – 426 49 25 | e-mail

Brochure Roze Salon

Download de folder Roze Salon

 

Locatie

Frankeland

Sint Liduinastraat 10

3117 CS Schiedam

routekaart